Избрани Новини

100 години от убийството на войводата Стоян Мълчанков отбелязаха в Гоце Делчев

Откриха нов паметник на войводата в центъра на града

Град Гоце Делчев беше домакин на мероприятията по почитане на паметта на големия войвода на ВМРО Стоян Мълчанков. На лобното му място, където той е убит преди 100 години, се събраха роднини, народни представители, заместник областни управители и кметове, председателят на Общински съвет – Гоце Делчев, жители на града и района и патриоти от цялата страна, за да се преклонят пред войводата.
Скромният паметник, който е поставен в близост до мястото на трагедията, е малък в сравнение с първия, който е унищожен след 9 септември 1944 г. Но на сегашния паметник по инициатива на организаторите е поставена плоча със стихове, изписани на първия мемориал, за да се покаже приемствеността и силата на историческата традиция.
На лобното място с разкази за живота и делото на Мълчанков се включиха неговите наследници. Зам.областният управител на област Благоевград Иван Стоянов каза, че преди повече от 20 г. е присъствал и на откриването на сегашния паметник и за него е чест да бъде и днес тук. Да се обединяваме в общите каузи, а не да се делим, каза председателят на общинския съвет в Гоце Делчев Димитър Балтаджиев.
След поднасяне на цветя и венци мероприятията продължиха в центъра на гр.Гоце Делчев, където беше открит новият паметник на Стоян Мълчанков. Народният представител Юлиан Ангелов изтъкна, че и в наши дни трябва да се работи за родината така, както живя Мълчанков – с идеи за обединение на българите и борба за съхранение на българщината. Кметът на Сандански Атанас Стоянов изтъкна, че Мълчанков е един от много дейци, борили се за освобождение и обединение на Македония с майка България, и че той вече е реабилитиран пред историята. От името на община Гоце Делчев Димитър Балтаджиев поднесе цветя и поздрави.
Пред новия паметник за първи път беше изпята на живо в Гоце Делчев и новата песен, посветена на неврокопския войвода. Народните певици Бисера и Лидия изпълниха песента „Илинден-Великден“ по текст на Ивайло Шопски, музика оркестър „Шевица“. Изстрели и салюти от представители на сдружение „Русалии“ от Петрич ознаменуваха мероприятията на двата паметника.
В Дома на културата беше направена премиера на документалния филм „Премълчаното за войводата Мълчанков“. В него роднини и историци разкриват факти около живота на Мълчанков, като по този начин се цели да се извади неговата личност от незаслужената забрава на историята. Филмът е по идея на Николай Борисов и реализиран от Ивайло Шопски.
Всички събития и мероприятия се проведоха със съдействието на роднини и наследници на Стоян Мълчанков, фондация ВМРО и община Гоце Делчев. Предстои и представяне на книга за войводата.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)