Днес беше даден старт на EUROPEANMOBILITYWEEK в Банско

Започна седмичното предизвикателство "Ходи пеша, а не с кола”

Днес беше даден старт на EUROPEANMOBILITYWEEK, в която Банско е един от 2357-те европейски града, участващи тази година. С разнообразни и многобройни дейности градът прави заявка за присъствие не само в кампания ЕСМ`2020, но да насърчи жителите и гостите на Банско към активен и здравословен начин на живот и чиста мобилност, както и към действени мерки срещу замърсяване на въздуха.
Дирекция „Национален парк Пирин” участва в поредицата общински инициативи в ЕСМ`2020 със седмично предизвикателство. Еколозите и рейнджърите призовават – „Ходи пеша, а не с кола!” от 16 до 22 септември.
Безопасността на децата на улицата и пътя е приоритет за всички в община Банско. Затова още в първия учебен ден след празничния звънец на 15 септември, децата от НУ ”Св.Пайсий Хилендарски” и СУ”Неофит Рилски” проведоха учебни часове на терен с общински служители, пътни полицаи и учители. На няколко кръстовища в Банско се проведе обучение на деца, шофьори и пешеходци под наслов „Огледай се! Спаси живот!”
Шофирането в цялата община на 16 септември е подчинено на мотото на Европейския ден без загинали на пътя „Остани жив! Пази живота!” Организаторите от ROADPOL защитават позицията, че отговорността за живота е всеобща и призовават за внимание по пътищата, за да защитим себе си и другите.
Община Банско предлага на всички 17 септември да бъде „Ден без автомобили – на училище и работа пеша”.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"