Почетоха илинденци в Разлог (снимки)

Ритуалното шествие тръгна от сградата на общинската администрация

Преди 117 години 42 достойни мъже от Разлог - бащи и синове, братя и роднини, дадоха живота си за нашето настояще и бъдеще. Двадесет и осем от тях са погребани в оброчището „Свети Димитър”. Най-младият от тях е 16-годишният Иван Николов Цуцуманов, а най-възрастният е 68-годишният Марко Тодоров Хаджиев. Другите са в разцвета на силите си, оставили след себе си сираци, още неродени деца.

В ранното утро на огнения Кръстовден, преди 117 години, въстаническа чета от Разлог с войвода Георги Кондев води бой с редовна турска войска. Започва обиск на българските къщи в Крапата махала. Започват палежите, които обхващат Крапата махала, Сръбо и част от Дългата махала. Така в дните на въстанието Разлог плати своята дан за свобода с близо 100 изпепелени домове, с 40 души осъдени на различни срокове затвор, 200 мъже бити жестоко и с живота на 42 свои синове.

Младите мъже тръгват към своята Голгота от дома на Магделина Юрукова. Тя ги изпраща в последния им път и когато започва сражението, стои на покрива с втренчени към „Андъците” очи, защото там са двамата й братя и двама от синовете й. Магделина Юрукова е първата, отишла на полесражението след стихване на боя и там тя - майката, носила в утробата децата си, сега трябва да затвори очите им завинаги.

Днес Разлог отдаде почит на загиналите за освобождението на родния край. Ритуалното шествие тръгна в 17.30 ч. от сградата на общинската администрация. На панихидата в памет на убитите в огнения Кръстовден на 1903 г. присъстваха кметът на Община Разлог инж.Красимир Герчев, председателят на Общинския съвет д-р Мария Копанарова, Атанас Стоянов - кмет на Община Сандански, д-р Емил Тончев – народен представител. Присъстваха още заместник- кметовете Иван Гюров и инж.Венцислав Гърменов, служители от общинската администрация, представители на политически партии, признателни жители. Направен бе водосвет за почитане паметта на загиналите и бяха положени венци и цвята пред паметника на поета-революционер Пейо Яворов, пред бюст-паметника на баба Магдалина Юрукова и паметника пред Историческия музей.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен