Избрани Новини

Банско партнира на Колежа по туризъм и Украинския университет "Львовский Ставропигион"

Общината ще сътрудничи в подготовката на студентите чрез материална база, логистика и практика

Кметът Иван Кадев посрещна в Банско чуждестранните студенти-първокурсници от Колежа по туризъм в Благоевград, водени от ректора на учебното заведение проф.Васил Жечев и зам.ректора на украинския университет „Львовский Ставропигион” Роксоляна Рацин.
Причината те да гостуват на Банско, веднага след пристигането им в България за началото на академичната 2020/2021 година, е подписаният през януари договор за сътрудничество между Общината, Колежа по туризъм, львовския университет и Гимназията по туризъм за подготовката на кадри за туристическия бранш.
В работната част от срещата в Банско кметът Иван Кадев запозна г-жа Рацин с възможностите и потенциала на Банско да сътрудничи в подготовката на студентите чрез материална база, логистика и практикуване на знанията и уменията им в реална среда. Той подчерта колко важни са високо образованите и добре подготвени кадри за община като Банско, в която туризмът е основен икономически сектор.
Директорът на Гимназията по туризъм „Алеко Константинов” Стефка Христова потвърди ангажиментите на училището да участва в създаването на научно-практически център по планински рекреационен туризъм, ски туризъм и културно-исторически туризъм с учебна база в Банско за провеждане на лекционни и практически занятия на български и чуждестранни студенти. Тя посочи като аргументи капацитета на материалната база и богатите традиции на училището.
Г-жа Рацин определи старта на изпълнение на четиристранния договор като „начало с голямо бъдеще”. Тя разшири диапазона на сътрудничеството с предстоящо установяване на връзки между Община Банско и Украйна чрез председателстваното от нея Българско общество ”Иван Вазов”.
„Най-после, макар и като Център за практическо обучение, Колежът по туризъм се завръща в родния си град Банско”, отбеляза емоционално ректорът на висшето училище проф.Жечев.
На срещата беше посочено като добра основа за изпълнение на проектите в образованието действащата от 2002 г. Спогодба между правителствата на България и Украйна за взаимно признаване на документи за образование, научни степени и научни звания.Топ Новини

Снимка на Деня

Прогноза за времето в Плевен и областта - 5 май