Избрани Новини

Родолюбци се поклониха пред безсмъртния подвиг на Радон Тодевата чета (снимки)

Мнозина се изкачиха на Радоновата пусия

117 години ни делят от безсмъртния подвиг на четата на Радон Тодев - войводата, учителят и просветителят от Банско. През септември 1903 г. 27 мъже полагат живота си в олтара на свободата на Отечеството. Приживе опяти, те отиват на сигурна смърт в Рила планина да защитят пътя на бежанците от опожарените селища в Разложко към свободна България.
В организираното от Община Банско, Дружество „Радон Тодев”-Банско и родолюбиви жители на селата Годлево и Бачево тържествено отбелязване на годишнината от саможертвата на патриотите от Илинденско-Преображенската епопея се включиха многобройни техни потомци.
Мнозина се изкачиха високо в планината – на Радоновата пусия, за да поднесат цветя на лобното място и гроба на Радоновата чета. А в църквата „Света Богородица” в едноименната местност над с.Годлево беше отслужена панахида за загиналите и беше даден курбан в тяхна памет.
Зам.кметът на община Банско Стойчо Баненски и председателят на Общинския съвет Димитър Русков припомниха с вълнуващи слова потресаващите събития и величавия подвиг на българския народ от Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г.
Споменът за героите е запазен в народната памет и възпят в песни, които прозвучаха в полите на Рила в изпълнение на годлевци и бачевци.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов