Избрани Новини

Германия запазва правилото за 5 смени и за следващия сезон

Всички клубове от професионалните германски футболни дивизии одобриха новото правило

Отборите от немската Бундеслига ще имат възможност да правят по 5 смени на мач през новия сезон 2020/2021-ра. Правилото бе въведено във всички топ първенства през края на миналия сезон заради натоварения цикъл, причинен от глобалната пандемия от коронавирус.
Всички 36 клуба от двете изцяло професионални германски футболни дивизии са гласували и да дали одобрението си за запазване на новото правило. Решението идва само няколко дни по-късно, след като отборите от Висшата лига решиха, че не трябва да запазват 5-тте смени за новия сезон. Мачовете от българката ефбет лига, който отдавна вече стартираха, също не разрешават използването на повече от три смени за всеки отбор.
ФИФА, и по-точно организацията, която взема решения за правилата на играта – IFAB, разреши на локалните първенства сами да преценят дали трябва да запазят правилото за още един сезон. Календарът през този шампионат също ще бъде доста натоварен, след като доиграването на предишните сезони доведе до по-късен старт на настоящата кампания, която освен всичко трябва да завърши и по-рано, заради насроченото за 2021 Европейко първенство. Местните футболни централи могат да разрешат използването на 5 смени на мач до края на месец август 2021-ра година.
Френската „Лига 1“ също ще започне сезона с по пет смени на двубой. Испанката „Ла лига“ тепърва ще гласува за подобно решение. Все още няма информация как ще се процедира през новия сезон в италианската Серия „А“.
От Бундеслигата гласуваха и за запазването на доста скъпоструващата тестова програма, която цели превенцията от коронавирус за всички състезатели, треньори и обслужват персонал в клубовете. Обсъжда се и допускането на определен брой зрители, но използването на пълния капацитет на немските стадиони все още е някъде в не толкова близкото бъдеще. От РБ Лайпциг обявиха, че се надяват да допуснат поне 8 500 зрители на първия си домакински мач от Бундеслигата на 20-ти септември. Други отбори обаче не желаят да допускат зрители или бройката да бъде доста по-малка.
Германското правителство е оставило различните области на страната сами да решават за политиката си за борба с вируса. В това число влиза и решението да присъствие на зрители по спорните мероприятия. По тази тема министърът на здравеопазването Йенс Шпаан каза, миналата сряда, че би предпочел „обединени правила за всички отбори в Бундеслигата, тъй като всички те по дефиниция са част от Германия.“
Изпълнителни директор на първенството Кристиян Зайферт също сподели притесненията си относно нечестното предимство, което биха получи отбори, които са базирани в по-незасегнатите части на страната. Засега някои отбори ще имат право да допускат фенове, докато други ще домакинстват на празни стадиони. На този етап никой отбор не е изразил претенции, но със сигурност с наближаването на сезона ще се чуят негативни мнения по темата.
Връщането на феновете по трибуните ще бъде „много важен и позитивен знак. Знак, който много хора очакват с нетърпение, но и със повишен стандарт на правилата за хигиена“, завършва Зайферт.
За още новини, анализи и прогнози за мачове от Бундеслигата и останалите големи първенства по света, може да посетите специализирания спортен сайт 7sport.net.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)