Избрани Новини

Община Свищов ще оползотворява природния си ресурс от минерална вода

Мисия

05-09-2020, 14:00

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Община Свищов започва разкриване на най-близкия и удобен за инвестиции сондаж на минерална вода, намиращ се в границите на Дунавския индустриален технологичен парк в града.

Процесът по разкриване на сондажа и укрепване на изкопа стартира на 8 септември, а според специалистите, продължителността ще отнеме приблизително месец.  В момента находището Р-4 ХГ Свищов е затрупано от 16 хил. тона строителни отпадъци, които са изхвърлени там при изграждането на пречиствателната станция за отпадъчни води преди години. Поради немарливостта, с която е подходила Общината тогава, предстои първо мястото да се почисти и сондажът да се разкрие, след което ще се направи водочерпене, за да се разбере оптималното количество вода, което може да бъде добито.

 

Сондаж Р-4 ХГ е прокаран в периода 1976 – 1977 г. и е с дълбочина 1510 м. Още тогава са направени опитно-експлоатационни хидрогеоложки проучвания и оценка на експлоатационните запаси от термални води. В зависимост от дебита, температурата на водата е от 43 до 48,6 градуса.

 

Проучванията, които са направени с цел разширяване и развитие на курортното дело установяват, че водите от находище „Свищов“ са изключително интересни за развитието на спортно-профилактични цели, за топлофициране на курортни и битови заведения. Те са с еднакви показатели с тези от находището в с. Овча могила, където се намира и една от специализираните болници за рехабилитация в България. Според специалисти, Р-4 ХГ е най-близкият и най-удобен за разкриване сондаж в Свищов, а местоположението му го прави изключително подходящ за икономическото развитие на Дунавския индустриален технологичен парк и община Свищов.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов