Избрани Новини

Разпределят 56.6 млн.лева за животновъдите и производителите на картофи

Подкрепата ще бъде под формата на преки безвъзмездни средства

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ утвърди 56 580 000 лв. по схема на държавна помощ „Помощ за подкрепа за осигуряване на ликвидност на земеделските стопани, извършващи дейност в първичното селскостопанско производство за преодоляване на последствията от негативното икономическо въздействие от COVID-19“.
В края на август Европейската комисия одобри държавната помощ, която ще подпомогне земеделски производители - животновъди, отглеждащи едри и дребни преживни животни и картофопроизводители, които са отсрочили кредитите си, предоставени от ДФ „Земеделие“ в периода 2008-2012 г. и са в невъзможност да ги погасят в условията на пандемията от COVID 19.
Подкрепата ще бъде под формата на преки безвъзмездни средства, покриващи част от главницата и лихвите, дължими по заеми, които вече са били отпуснати на стопаните от ДФЗ в периода 2008 – 2012 г. Целта е да се отговори на нуждите от ликвидност на земеделските производители и да им се помогне да продължат своите дейности по време на и след избухването на пандемията от коронавирус. Размерът на помощта за един стопанин е до 100 000 евро. Срокът за прилагане на помощта е до 31 декември 2020 г.
Подпомогнати за покриване на част от разходите по кредити, редовно отсрочени до 27.11.2020 г, ще бъдат земеделски стопани, регистрирани по реда на Наредба № 3 от 29 януари 1999 г. Допустими за подпомагане са общо 1 882 земеделски стопани, от които 1 798 животновъди, отглеждащи едри и дребни преживни животни и 84 картофопроизводители. На финансиране подлежат производители, които нямат изискуеми публични задължения към държавния бюджет.
Предстои ДФЗ съвместно с МЗХГ да изготвят указанията за предоставяне на помощта.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)