"Тартюф" е новото заглавие в репертоара на благоевградския театър

На 17 и 18 септември са премиерните представления

Днес се проведе пресконференция по случай началото на 101-вия театрален сезон на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ - Благоевград.
На срещата директорът на театъра Маргарита Мачева представи новия заместник-директор по  административните въпроси Севар Иванов. Той е познат на благоевградчани с превъплъщението си в представлението „Портретът на Дориан Грей“ от Оскар Уайлд с режисьор Стайко Мурджев. Припомняме, че спектакълът заслужено донесе на театъра три номинации за  националните театрални награди Икар 2020, от които едната в категория „Водеща мъжка роля“  именно за изпълнението на Севар  Иванов.
„Тартюф“ от Жан-Батист Молиер е заглавието, с което театърът ще допълни своя репертоар от  този месец. След отменянето на премиерните дати през месец март заради въведените  противоепидемични мерки, зрителите ще могат да се насладят на спектакъла за първи път на 17-ти и 18-ти септември от 19:00 ч. в голямата зала на театъра. Ръководството гарантира, че театралната дейност се осъществява при спазване на мерките за дистанция, което води до по-малък капацитет на залата и препоръчва на зрителите да закупят своите билети предварително. Главната роля на самия Тартюф се изпълнява от Нено Койнарски, който от тази есен е част от състава на театъра. Режисурата на представлението е на Дамян Тенев. Спектакълът представя изключително модерен прочит на класическата пиеса и продължава репертоарната политика в посока на създаване на съвременни представления, които разчитат на впечатляваща визия и вълнуваща актьорска игра.
На 15-ти септември ще бъде представен Летописът, разказващ 100-годишната история на  Драматичен театър „Никола Вапцаров“ - Благоевград. Текстът е дело на дългогодишния драматург на театъра Елена Илиева.
След успешния старт на новия Летен театър, създаден от Община Благоевград, там ще  продължат да се играят представления за деца и възрастни. Всъщност театърът открива сезона с „Красавицата и Звяра“ и „(От) личен опит. Дотук“ именно на новата сцена.
За финал на пресконференцията Маргарита Мачева и Севар Иванов споделиха, че са заложили в програмата на театрален сезон 101 много ярки спектакли и разнообразни активности, които да подобрят културния и обществен живот на хората след кризисната ситуация.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен