Избрани Новини

135 години от Съединението на България празнува Кюстендил

Събитието е от 11.00 часа пред паметника "Булаир"

Днес от 11.00 часа пред паметника "Булаир" в Кюстендил ще бъдат отбелязани 135 години от Съединението на България.
На тази дата през  1885 г. е извършено Съединението на Княжество България с Източна Румелия.
Както е известно, след Берлинския конгрес от 1878 г. страната ни е разделена на Княжество България и Източна Румелия, която остава под османска власт. Именно населението там започва движение за обединение - през 1880 г. е създаден Българският таен централен революционен комитет (БТРЦК), който се бори да осъществи обединението.
В началото на 1885 г. начело застава Захари Стоянов, който решава Съединението да стане под скиптъра на княз Александър Батенберг. Така на 6 септември 1885 г., след навлизането в Пловдив на отрядите на Продан Тишков и майор Данаил Николаев, областният управител на Източна Румелия Гаврил Кръстевич е арестуван и е създадено временно правителство, начело на което е Георги Странски, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България.
Два дни по-късно с манифест княз Александър Първи Батенберг утвърждава официално Съединението на областта и приема да бъде титулуван за в бъдеще като княз на Северна и Южна България. На 5 април 1886 г. Съединението е признато и от делегатите на Великите сили (Германия, Австро-Унгария, Италия, Великобритания, Франция, Русия, Италия) и с българо-турската спогодба, Източна Румелия официално е призната за присъединена към Княжество България.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)