Избрани Новини

Проф.Кантарджиев: Заради една пандемия не можем да оставим децата без образование

Нов тест ще доказва бързо антигени и той ще се използва у нас

Проф. Тодор Кантарджиев, член на Националния оперативен щаб, призова майките за повече спокойствие в началото на учебната година.
"Не бива да се притесняваме чак толкова. За тези 9 месеца разбрахме доста за този вирус. Според мен за нагнетяване на напрежение е излишно. Заради една пандемия не можем да оставим децата без образование, хората без работа и да чакаме. За какво направихме тези прекрасни мерки пролетта? Чакаме ваксина. Това което беше важно - научиха се болниците да лекуват по-добре", изтъкна пред БНТ проф.Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести.
По думите му най-важно е как директорът на всяко училище ще се справи с проблемите. „Който е бил добър директор, добре ще се справи и с COVID-19. Учебната година започна в американски училища, у нас може да се видят добри практики“, смята експертът. Според оценката му в клас учениците трябва да се върнат при спазване на правилата с изключение на децата с имунен дефицит или които в момента са подложени на лечение. Проф.Кантарджиев посочи, че нов тест ще доказва бързо антигени и той ще се използва у нас.
"От няколко седмици една от световните лидери на диагностични апарати, американска фирма, предлага бърз тест за доказване на антиген - в рамките на 10 минути със задоволителна точност казва дали човекът е болен. Те ще могат да се използват в болници и училища, защото това е сигурен начин. И в нашата страна ще ги има, нашата страна никога не е изоставала. Тестът не се предполага да е много скъп - десетина долара“, посочи директорът на Центъра по заразни и паразитни болести. Той коментира, че в неделния ден е отчетен малък процент положителните резултати.
"Затихва епидемията. България е от страните с най-сериозно намаление. Даже институтът Роберт Кох казва, че Варна и региона са безопасни. Очакваме да стане по-малко смъртоносен вирусът. Когато вълната утихва, имаме висока смъртност", уточни Кантарджиев. Той напомни, че не трябва да си пипаме очите с недезинфекцирани ръце и препоръча българите да си сложат ваксини против грип.
"Моля по-разумните българи да се вслушват в мнението на специалистите, който иска да се предпазва, е хубаво да носи маска. Пеенето е най-рисково за заразяване, говоренето на висок глас - също. Ако сте с маска, три пъти по-малък е шансът да се заразите, а ако болният е с маска - има само 5% шанс вие да се заразите. Когато има много случаи, всеки има познат, който е болен и преосмислил собственото си поведение", предупреди професорът.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)