Избрани Новини

Какво ще стане с индустрията на спортните залози

Животът

26-08-2020, 21:38

Автор:

Blagoevgrаdutre

Всичко от Автора

Индустрията на спортните залози определени изпита сериозни трудности през тази година. И въпреки, че големите първенства се завърнаха и вече можем ежедневно да залагаме на мачове от Бундеслигата и другите големи първенства, предизвикателствата пред сектора далеч не са отминали. 

Най-голямото притеснение е потенциална втора вълна на коронавирус, която да предизвика нов локдаун и спиране на спорните събития, което вече ще доведе до фалити в сектора. Бизнесът ще трябва да се справя и с нови регулации, наложени от правителствата на Великобритания, Швеция, Германия и други страни в Европейския съюз.

Спадналите приходи по време на пандемията

Да започнем с това, че притесненията, причинени от covid-19, далеч не са приключили. Като много други бизнеси, спорните залози претърпяха истински крах в приходите по време на пандемията. По време на кризата, букитата опитаха да насочат повече усилия към виртуалните спортове и залозите на онлайн игри, но те все още са много далеч от популярността на истинските спортове. Големият проблем остава несигурността и големия шанс от повторно спиране на всички мероприятия по света, както и невъзможността за правене на големи инвестиции.

Как COVID-19 промени хазарта и навиците на потребителите

Ефектът от пандемията причини и други проблеми, включително огромна промяна върху потребителите и техните навици на залагане. Въпреки, че приходите на букмейкърите спаднаха генерално, проучвания показват, че някои от играчите изразходват повече време и пари в онлайн казината или пък други методи за хазарт и не е ясно дали клиентите ще отделят същите суми за залози на мачове. Много потребители пък загубиха работата си или значително решиха да намалят разходите си за забавление, заради несигурната международна обстановка.

Проблеми с регулаторите

Извън пандемията, налагането на различни регулации също е сред големите притеснения на хазартните брандове. Британското правителство е на път да наложи огромни промени в изискванията си към хазартните компании. Скорошен доклад в Камарата на Лордовете казва, че мобилните технологии и онлайн хазарта са перфектната буря, която може да предизвика хазартни зависимости. Един от членовете на Камерата казва, че законът облагодетелства компаниите, а работата на правителството е да защитава потребителите, вместо търсенето на печалба от големите компании. 

Голяма част от населението на Англия смята, че индустрията не прави достатъчно за да предотврати бъдещи проблеми за своите потребители. И още, в началото на тази година група от 40 академици и експерти по зависимости настояват букмейкърите да отделят по 1% от своите приходи за да финансират независими организации като „Националния институт за здравни проучвания“ и „Център за проучвания и иновации“, който да помагат на зависимите играчи. Ако този налог стане задължителен, фирмите значително ще увеличат разходите, тъй като до миналата година те бяха длъжни да отделят едва 0.01% от печалбата си за обучителни програми и терапии за зависими играчи.

Според проучване на вестник „Guardian”, през миналата година, фирмите за спорни залози Bet365, William Hill, GVC, SkyBet и Flutter са обещали да пренасочат 100 милиона паунда за проследяване на хазартна зависимост. Тези средства, все още не са събрани, а от индустрията вече решиха да ги пренасочат. Вместо парите да отидат във фонд „Искове срещу вреди от хазарта“, където те да бъдат разпределени към потърпевшите, парите ще бъдат дарени на благотворителната организация „GambleAwere”. Експертите смятат, че хазартните компании не трябва да имат влияние към разпределението на тези средства, тъй като това няма да доведе до продуктивно оползотворяване и генерално решаване на проблемите с хазартната зависимост.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов