Избрани Новини

Откриха бюст-паметник на Неофит Рилски в село Баня

"Изграждането на паметника е позовано на над 30 исторически документа“, коментира инж.Герчев

Днес почитаме една знакова историческа личност, патриарха на българските учители и книжовници – Неофит Рилски. Почитаме го не само с думи, а и с един прекрасен монумент, чието изграждане бе изцяло финансирано от Община Разлог, а реализацията му е дело на скулптора Асен Ботев.

Неофит Рилски е сред онези дейци на Българското възраждане, които ни поразяват с всеобхватните си интереси, с безкрайното си трудолюбие и себеотрицание, с високата си нравственост и безкомпромисност. Той е личност, която отдава на високо благородна цел умствените и творческите си сили в продължение на близо седемдесет години.

Кметът инж.Красимир Герчев заедно с Магда Първанова – кмет на село Баня, прерязаха  лентата и откриха мраморния барелеф. На откриването бяха представени факти от живота на Неофит Рилски, според които Неофит Рилски е роден в село Баня, а след осемгодишнатата му възраст, оставайки сирак без баща, заминава с майка си за Банско, където тя се задомява втори път за отец поп Петър Бенин.

Венци и цветя бяха поднесени от инж.Герчев - кмет на Община Разлог, Магда Първанова – кмет на село Баня, Маргарита Рачева – председател на НЧ "Просвета -1908" - с.Баня, Христина Манова – директор на Историческия музей в Разлог, Велина Кулина – секретар на Народно читалище - Разлог "15 септември 1903-1909 г." На откриването присъстваха и десетки жители, дошли да поднесат цветя пред новооткрития паметник. Председателят на църковното настоятелство на Разложка епархия отец Янко Русков отслужи молебен за здраве на живите, и заупокойна молитва в памет на отец Неофит Рилски. За доброто настроение се погрижиха Детската певческа група „Пиринска фантазия“ с ръководител Яна Добрева и Женската  фолклорна група с ръководител Николай Левенов.

„Ние сме длъжници на жителите на село Баня, тъй като повече от 16 години се забави този процес. Изграждането на паметника е позовано на над 30 исторически документа, и с този акт е уважено искането на инициативен комитет, но благодарение на Община Разлог и работата на скулптора Асен Ботев паметникът вече е факт“, коментира инж.Герчев.

Поклон пред делото и живота на Неофит Рилски!



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов