Гешев: Мафия сме, защото внесохме светлина в мрака, не на думи, а с дела

Нарекоха ни "мафия", защото показахме, че няма да допуснем двойни стандарти, заяви главният прокурор

Главният прокурор Иван Гешев се обърна към прокурорите и следователите, дошли на Национално съвещание на тема "Отстояване на независимостта на българската прокуратура с оглед предотвратяване на риска от тежко нарушение на върховенството на закона съгласно чл.7 от Договора за Европейския съюз" със следните думи:

"Искам да благодаря на всички, които са тук, и на всички, които не успяха да дойдат и в момента са на работните си места, включително и в съдебните зали.
Виждам колеги и приятели, с които започнах професионалния си път още в далечната 1994 година; виждам хора, които са отдали целия си живот на трудните професии - прокурор и следовател, и са служили и служат на  българските граждани в борбата с престъпността, плащайки цената за това. А цената са атаки от всякакъв характер, обиди и какво ли още не. Цена, която за съжаление плащат и семействата ни. 
Сега ще ви кажа защо всички ние сме „мафия“.
Мафия сме, защото внесохме светлина в мрака, не на думи, а с дела…  така, както ни е завещал Апостола на българската свобода Васил Левски.
Защото показахме, че няма да допуснем двойни стандарти, едни за хората с милиарди и политическо и медийно влияние и други за останалите българи. Така, както беше десетилетия.
Защото решихме проблема с телефонните измами. Защото кражбите и грабежите намаляха с над 20% за първите пет месеца и правим всичко възможно хората да живеят спокойно без страх, че ще бъдат ограбени последните им спестявания или че ще бъдат убити, изнасилени и запалени в къщите си.
Защото по уведомления на прокуратурата са замразени над 3 милиарда лева и то без последните медийно известни дела от началото на годината.
Защото спряхме процеса България да се превърне в бунище, спряхме горенето на опасни отпадъци и заравянето им в нашата земя, с което някои печелеха милиони с цената на здравето на всеки българин.
Защото арестуваме наркопласьори, които тровят децата ни, включително и закрилящи ги служители на най- високо ниво в правоохранителната система.
Защото за пръв път след демократичните промени повдигнахме обвинения на министър и заместник-министър от действащо правителство и още един куп чиновници на различни нива в държавната йерархия.
Защото в съда бяха внесени дела или извън България се укриват едни от влиятелните и богати хора, които смятаха, че за тях законът не важи, а се отнася за социално слабите ….. тези, които те наричат простолюдие.    
Това е причина да сме лоши за лошите.
Което означава само едно, че сме добри за българските граждани и общество, за тези, които ни плащат заплатите и това е единственото важно.
Означава, че си вършим добре работата и уплашихме тези, които не искат законът да е еднакъв за всички, а само за хората без пари и влияние.
Нормални, в кавички, при всичко това са политическите атаки и опитите да бъде унищожена българската прокуратура, макар и под прикритието на борбата за демокрация. Пътят към ада винаги е постлан с добри намерения.
Смятам, че всички сме тук, защото е достигната червената линия…а тя е застрашеното върховенство на правото, част, от което е независимостта на прокуратурата, като част от съдебната власт според българската Конституция.
Тук сме и да кажем, че и ние, прокурорите, следователите и съдебните служители, като шестнадесетия американски президент Ейбрахам Линкълн, можем да вървим бавно, но никога не вървим назад.
Горд съм, че съм бил винаги част от Вас, че целият ми професионален път е минал като следовател и прокурор. За мен е чест да съм главен прокурор на Прокуратурата на Република България." Снимка на Деня

Щрихи от Плевен