Храмът "Св.Троица“ в Банско става на 185 години

Той е издигнат със средствата на 270 фамилии и 1081 индивидуални дарители

През 2020 г. един от емблематичните храмове в Неврокопска епархия навършва 185 г. от построяването си. Това е храм „Св. Троица“ в Банско, припомня dobrotoliubie.com.
Църквата  „Света Троица“ в Банско е завършена и осветена през 1835 г. по време на петвековното турско робство, а 60 години по-късно към нея била изградена голяма кула с камбанария и часовник. Към храмовия комплекс принадлежи и църквата „Преп.Паисий Хилендарски“.
Църквата  „Света Троица“ е издигната със средствата на голям брой дарители – 270 фамилии и 1081 индивидуални дарители, без да се посочва кой колко е дарил. Изграден е като голяма псевдобазилика върху имот в центъра на града, притежаван от тогавашния кмет на града дядо Лазко (Лазар Герман). Той бил заможен банскалия и ръководел изграждането на храма в трудни преговори с турците. Сградата, вътрешната украса, иконостасът с иконите, кулата, часовникът на камбанарията и камбаните също са отлети от банскалии.
Смята се, че достолепният храм „Св.Троица“ в Банско, с партер и два етажа балкони над него, е най-големият православен храм на Балканите.
Той има три масивни врати, обковани с желязо, и много на брой високи прозорци със сводеста форма. Дебърският майстор Велян Огнев, който се заселил в Банско, е изрисувал дървения таван като звездно небе с ангели и облаци. Димитър и Симеон Малерови са зографисали  иконите на иконостаса. Изкусна дърворезба обрамчва голямото Христово разпятие над олтарния вход. В дъното на храма са разположени женските отделения.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен