Избрани Новини

Отпускат допълнително вода от язовирите "Копринка" и "Горни Дъбник"

Министър Емил Димитров утвърди промяна в графика за август за използване на водите от язовирите

Във връзка с постъпили искания от „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД - Стара Загора, кмета на община Кричим и областния управител на област Плевен министърът на околната среда и водите Емил Димитров утвърди промяна в графика за месец август за използване на водите от язовирите "Копринка" и "Горни Дъбник".

Поради продължилото засушаване през последните месеци и последвалото понижение на статичните нива на водовземни съоръжения за питейно водоснабдяване в Министерство на околната среда и водите се получиха писма с искане на съдействие за оводняване на речните тераси с цел подхранване на подземните водоизточници, както следва:

• „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД - Стара Загора информират МОСВ с писмо, че основните водоизточници за гр. Стара Загора - 58 броя шахтови и тръбни кладенци, разположени в терасата на река Тунджа, са с намален дебит, поради което е необходимо осигуряване на водни количества за оводняване на речното корито на река Тунджа.

• Писмото от кмета на община Кричим е с искане да се осигури по 5 м3/сек вода в река Въча с цел подхранване на кладенци за питейно-битово водоснабдяване на гр. Кричим, гр. Перущица и с. Устина.

• С писмо областният управител на област Плевен информира МОСВ за необходимост от изкуствено подхранване на системи от инфилтрационни ровове, опасващи водовземни кладенци за питейно водоснабдяване на гр. Плевен.

С цел обезпечаване на питейно-битовото водоснабдяване месечният график за август се променя, както следва:

Язовир “Копринка” (завирен обем към 13.08.2020 г. - 30,200 млн. м3)
•    В периода 20 август - 22 август 2020 г. чрез изпускателен савак на ВЕЦ „Копринка“ (или основен изпускател на язовир „Копринка“) да се осигуряват по 20 м3/сек към река Тунджа, равномерно разпределени в денонощието до достигане на 5,00 млн. м3. В този период за напояване по канал M1 да се подават количества до 4 м3/сек.
•    След 22 август 2020 г. да се подават води за напояване и промишлено водоснабдяване в границите на разрешения месечен лимит, съгласувано между НЕК-ЕАД, НС ЕАД и “Енерго-Про България” АД.

Язовир “Горни Дъбник” (завирен обем към 13.08.2020 г. - 52,149 млн. м3)
•    Разрешават се допълнително 0,260 млн. м3 за завиряване на язовир „Долни Дъбник“ с цел изкуствено подхранване на подземни води. Общо разрешените води за завиряване на язовир „Долни Дъбник“ възлизат на 0,810 млн.м3, при общо разрешени води от язовир "Горни Дъбник" - 3,05 млн. м3.

Басейновите дирекции ще осъществят контрол относно влиянието на разрешените допълнителни обеми за оводняване върху нивото в кладенците за питейно водоснабдяване.

В останалата си част графикът за използване на водите на комплексните и значими язовири през месец август 2020 г. остава непроменен.

Изменението на Графика за месец август може да видите ТУК.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов