Лекари от Габрово са окончателно осъдени за смъртта на бебе и родилка

Животът

19-08-2020, 14:49

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Трагичният инцидент е от есента на 2013 г.

Лекарите от Габрово Димитър Ангелов и Севдалина Колева са окончателно осъдени за смъртта на бебе и родилка преди седем години.

Това реши Върховният касационен съд (ВКС), след като остави в сила решението на апелативния съд във Велико Търново, с което на двамата медици бяха наложени условни присъди, пише lex.bg.

Трагичният инцидент е от есента на 2013 г., когато 30-годишната Десислава Манолова е приета в болница „Д-р Тота Венкова“ в Габрово в деветия месец след преносване. В следващите две седмици на родилката са правени само тестове за състоянието на плода, докато на 25 септември вдига висока температура и развива бронхопневмония, причинена от смъртоносен стафилокок. Доктор Ангелов разпоредил евентуално цезарово сечение и си тръгнал, а дежурството било поето от доктор Колева. Тя не предприела цезарово сечение, защото според обясненията ѝ, раждането вече било започнало. Няколко часа след раждането, бебето е починало, а заключението на медиците е, че се е задушило от околоплодните води.

На 27 септември състоянието и на родилката се влошило и тя била транспортирана в Плевен, където на 4 октомври е починала от сепсис.

Делото се проточи, след като първоначално съдът в Габрово осъди д-р Ангелов на 5 години затвор за причинена смърт поради немарливо изпълнение на служебните задължения, но след това присъдата беше отменена и процесът започна отначало. В крайна сметка Ангелов получи условна присъда от 3 години затвор. Условна остана и присъдата на д-р Колева – 2 години затвор с 3-годишен изпитателен срок. И двамата са осъдени и да не работят като лекари – Ангелов за три години, а Колева – за две.

Двамата обжалваха присъдите си пред ВКС, но според върховните съдии, те правилно са били признати за виновни.

„Индикациите в здравословното състояние на пострадалата и правилата на добрата медицинска практика са игнорирани от подсъдимия поради немарливо изпълнение на задълженията му като дежурен лекар на 25/26.09.2013 г., откъдето и произтича неговата отговорност за престъплението по чл. 123 от НК“, пише в мотивите на ВКС. За д-р Колева върховните съдии посочват, че по време на дежурството си не е разпознала, че случаят е станал спешен.

„Поради погрешно взетото от нея решение да продължи с естественото родоразрешение на бременността се е стигнало до вдишване на мекониум от плода преди раждането. По отношение на родилката подсъдимата е пренебрегнала настъпилата „акушерска спешност“, обусловена от фебрилното ú състояние и възможността да развие инфекция“, се казва в решението.

Върховните съдии категорично отхвърлят и твърденията за несправедливост на наложените наказания, като посочват, че са взети предвид чистото съдебно минало на подсъдимите и това, че случилото се е инцидентна проява в живота им.

 Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"