Избрани Новини

Планинските спасители на БЧК са винаги на пост!

Само за седмица спасиха няколко туристи

В 19.07 ч. на 12 август трима туристи се изгубват в мъглата над Седемте рилски езера, Рила. След указания от дежурния планински спасител в Централния денонощен пост те инсталират мобилното приложение на ПСС, успяват да изпратят координатите си и са упътени към пътеката. Тъй като денят е към края си, съветът на дежурния в ПСС е вместо към хижа "Рилски езера" да излязат на билото и да тръгнат по маркировката към хижа "Иван Вазов", където са пресрещнати от хижаря и настанени за през нощта.
На следващия ден в същия район, близо до езеро Бъбрека, френска туристка пада и наранява десния си лакът. Двама планински спасители от отряд Дупница обездвижват и превързват пострадалата и я транспортират до лифта.
На 13 август акция провеждат и от отряд София. Жена на 67 г. паднала и контузила глезена си. Екип от 10 спасители се отправя към района на хижа "Офелиите" и я транспортира до екип на спешна помощ.
На 14 август, в района на Попово езеро в Пирин, жена чупи крака си. Тъй като районът е отдалечен, а теренът – труден, в помощ на пострадалата се отправят 21 доброволци от отрядите в Банско и Добинище. След като кракът и е обездвижен, тя е транспортирана с количка.
Същия ден, по време на туристически преход в района на връх Ботев, Стара планина, жена получава инсулт. Двама спасители от отряд Калофер бързо се отправят към мястото на инцидента и след консултация по телефона с лекар я транспортират до извикания екип на спешна помощ.
На 15 август, отново в Стара планина, има два инцидента. Първият случай е на пострадал турист в района на южните склонове на връх Ботев – южния Джендем. 14 доброволци от отрядите в Карлово, Калофер, Сопот и Пловдив са се притекли на помощ на мъж със сериозна порезна рана на ръката, причинила голяма кръвозагуба. Човекът бил в тежко състояние. Спасителите са оказали необходимата помощ за извеждането му от планината и той е предаден на Спешна помощ.
Друг инцидент също е регистриран в района на Лакатник, Стара планина, през денонощието. Екип от 4 спасители от отряда на ПСС е оказал помощ на турист с изкълчен глезен.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов