Избрани Новини

Близо 1800 деца от социални домове ще получат компютри с пари от МТСП

Животът

17-08-2020, 12:15

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Близо 1800 деца и младежи от социалните услуги в страната ще получат компютри, лаптопи, таблети, рутери и безплатен интернет със средства от Министерството на труда и социалната политика. С устройствата те ще могат да се включат в дистанционно обучение, ако такова бъде използвано в техните училища през идната учебна година, съобщиха от МТСП.

За целта фонд „Социална закрила“ (ФСЗ) ще предостави почти 823 000 лв. на общините доставчици на услугите. Местните власти кандидатстваха с проекти по програмата за закупуване на компютърни конфигурации, устройства и периферия. Бяха одобрени 80 предложения, като най-голям е бил интересът към лаптопите, настолните компютри и заплащането на интернет до края на годината.

Целта на програмата е да осигури непрекъснат образователен процес. Тя е част от ангажимента на МТСП да не се преустановява социалната подкрепа на най-уязвимите обществени групи при преодоляването на пандемията от COVID-19. С подкрепата ще се повишат шансовете на младежите от социалните услуги за преминаване в следваща форма на обучение, професионална квалификация по професия и реализацията им на пазара на труда.

В края на май и началото на юни Агенцията за социално подпомагане и ФСЗ раздадоха още 261 дарени или закупени със средства на благодетели таблети на ученици от социалните услуги в областите Видин, Враца, Монтана, Кюстендил, Севлиево, Габрово, Ловеч, Дупница и Смолян.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)