Избрани Новини

Ферма за криптовалута в Кюстендил ощети с над 2.5 млн.лв. ел.дружество (снимки)

При проверките са открити незаконно включени кабели средно и ниско напрежение, които са захранвали големи биткойн ферми

Щетата от обект за криптовалута, който разкриха полицейски служители в Кюстендил, е за над 2.5 млн.лв. за електроразпределителното дружество Подробности по случая представиха на брифинг зам.директорът на ОДМВР комисар В.Рангачев, районният прокурор на Кюстендил Ив.Илиев и зам.директорът на дирекция „Експлоатация поддръшка“ на ЧЕЗ Филип Йорданов.
Представителят на електродружеството благодари на служителите на МВР от Кюстендил за реакцията при разкриването на безпрецедентната кражба, тя е най-мащабната, която установяваме, заяви той.
Районният прокурор Ив.Илиев съобщи, че по предварителни даннни щетата за електродружеството е за повече от 2.5 млн.лв., нанесена от тайната биткойн ферма в града.
При проверките са открити незаконно включени кабели средно и ниско напрежение към електроразпределителната мрежа, които са захранвали големи биткойн ферми. По първоначални изчисления дружеството е претърпяло огромни загуби на електрическа енергия, равни приблизително на месечното потребиление на всички клиенти в града.
Ферма за добив на крипто валута в града откриха местни полицаи на 11 август, докато оказват  съдействие на електроразпределително дружество при влизане в обект, неправомерно присъединен към електроразпределителната мрежа.
В обекта бе установено оборудване на значима стойност. Двамата наематели на обекта и установени там бяха задържани. Последваха процесуални действия в още 2 обекта – в Кюстендил и в с.Ваксево, наети от тях. В единия обект е започнало оборудване, а в другия - подготовка за осъществяване на тази дейност.
Работата по започнатото  досъдебно производство под прякото ръководство на РП – Кюстендил, продължава,  назначени са множество експертизи.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)