Избрани Новини

ВТУ събра учители от български неделни училища зад граница

Животът

12-08-2020, 12:07

Снимка:

ВТУ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Днес във Великотърновския университет беше открита втората международна Еразъм+ седмица за преподаване и обучение „Български училища зад граница“.

Събитието събра учители от български неделни училища зад граница. Заместник-ректорът по международната дейност доц. д-р Димитър Димитров откри срещата и приветства всички гости от името на академичното ръководство и лично от името на ректора проф. д-р Христо Бонджолов.

„През 2019 година проведохме първата среща за преподаване и обучение, която премина при голям успех. Тази година, разбира се, има форсмажорни обстоятелства свързани с епидемичната обстановка и Covid-19, но въпреки всичко аз много се радвам, че сте тук при нас и ще работим заедно през тези няколко дни. Великотърновският университет винаги се е стремил да помага. Това е наша мисия и отговорност. Ние подготвяме учебници, методика на преподаване, изпращаме преподаватели, за да развиваме българистиката зад граница. Смисълът на този вид срещи е огромен, защото чрез тях освен обмяна на знания и опит всеки от вас може да се похвали какво е постигна през годината, какви трудности и проблеми е срещнал и от какво има нужда. Вие сте връзката между държавата майка и българската общност навън. Вие, скъпи колеги, учите нашите деца, някои от които са родени в чужбина, на най-важното – български език, българска история и география. Вие помагате на нашите студенти, които идват при вас на стаж и практика. Приемете най-искрените ни благодарности за отдадеността и усилията, които полагате. Откривам срещата!“, каза в словото си доц. Д. Димитров.

На откриването на събитието присъства и доц. д-р Димитър Симеонов, заместник-ректор по учебната дейност, който също приветства участниците.

„Благодаря ви, че успяхте да преодолеете всички трудности, наложени от Covid-19, и сте тук. Не че нямаше възможности за онлайн среща, но в крайна сметка живата връзка е нещо, много важно за добрите взаимоотношения. За Великотърновския университет българските училища зад граница са мисия. При нашите посещения през последните години виждаме с очите си вашата работа и стремежите ви да запазите живи духа и паметта извън границите на България. Ние имаме възможност да квалифицираме и преквалифицираме учители в нашия Център по квалификация, които да получават учителска правоспособност по български език и литература, история и география. Желая успех на срещата и искам още веднъж да ви уверя, че и занапред ще помагаме с всичко, от което имате нужда.“, каза в приветствието си доц. Д. Симеонов.

Международната седмица е посветена на споделянето на най-добрите практики в организацията и обучението по български език като роден, втори и чужд и обучението по история и география на български език в началния и средния курс на обучение. Дейностите, които са заложени в програмата на мероприятието, имат за цел да повишат качеството на Еразъм+ практиките на студенти от Великотърновския университет в българските неделни училища.

През тази година за участие в срещата пристигнаха български лектори от Испания, Албания, Австрия, Гърция, Италия, Кипър, Франция и Чехия.

Международната Еразъм+ седмица ще протече при строго следене на противоепидемиологичните мерки, включващо носене на предпазни маски, задължителна дезинфекция и спазване на дистанция.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов