Избрани Новини

Днес отбелязваме Международния ден на младежта

Животът

12-08-2020, 07:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Международният ден на младежта е от особена важност за световната младеж. В България за първи път 12-ти август се отбелязва официално през 2007-ма година. Международният ден на младежта дава възможност на света да разгърне възможностите и потенциала на младите хора, да отбележи техните постижения и да планира начини за по-доброто им включване в развитието и прогреса на нашето общество.
Освен това денят предоставя уникалната възможност за това, младите хора да бъдат интегрирани в процеса на вземане на решения на глобално, национално и местно ниво.

Фокусът се поставя върху привличане на общественото внимание върху проблемите на младите хора чрез информационни кампании в тяхна подкрепа, организиране на диалог и акцентиране върху богатството и разнообразието от умения, интереси и стремежи на младежите.

На 17 декември 1999 г. с резолюция 54/120, Общото събрание на ООН приема направените препоръки на Световната Конференция на министрите отговорни за младежта, състояла се в Лисабон на 8-12 август 1998 г., 12-ти август да бъде обявен за международен ден на младежта.

Общото събрание препоръчва на 12 август да бъдат организирани публични събития и инициативи в подкрепа на този ден. По този начин да се предизвика по-голямо разбиране към Световната програма за действие за младежта през 2000 г., както и след това, одобрена от Общото събрание през 1995г. (резолюция 50/81).

През декември 2009 година Генералната Асамблея на ООН прие резолюция А/RES/64/134, с която обяви началото на Международната година на младежта. Тя започна на 12 август 2010 и продължи до 12 август 2011 година.

За отбелязването на Международния ден на младежта, ООН разработи рамка с три основни цели:
- Повишаване ангажираността и инвестирането в младежта;
- Повишаване на младежкото участие;
- Повишаване на междукултурното разбирателство сред младите.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)