Избрани Новини

Заместник-министър Атанас Добрев отправи призив към всички ловци

Апелът е за повече внимание и отговорност през ловния сезон на пернат дивеч тази година

"Призовавам всички ловци в стартиращия днес ловен сезон на пъдпъдък, гургулица, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина за висока отговорност и внимание при всеки ловен излет. Човешкият живот е безценен и неговото запазване трябва да е приоритет номер едно за всеки от нас. Ловният сезон стартира по време на пандемия от заболяването Ковид 19 и спазването на мерките разписани от здравния министър е от ключово значение за снижаването на здравния риск”. Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев. Той припомни още, че трябва да се спазват и разпоредените мерки за биобезопасност и дезинфекция заради превенция от заболяването Африканска чума по свинете.

Необходимо е всички ние да спазваме изрядна дисциплина и по отношение безопасното боравене с ловното оръжие и ловното снаряжение, призова още заместник-министърът.

"Не забравяйте, че през август е най-пожароопасният сезон и всяко невнимание по време на лов, може да създаде условия за пожар в горските територии“, посочи още той.

"Взаимното уважение изисква спазване на дневните норми за отстрел“, подчерта още заместник-министърът, като подчерта необходимостта от зачитане на забраните за използване на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, ловни соколи и други грабливи птици. Той посочи, че Изпълнителна агенция по горите ще следи и за изрядността на ловната документация и съобразяването с разрешените норми с цел запазване биологичния баланс на дивечовите популации и равновесието в природата.

Заместник-министърът припомни още, че при необходимост от реакция на институциите, сигнали се подават на телефон 112 или в най-близкото горско териториално поделение.

Заместник-министър Добрев пожела наслука и късмет на всички ловци, здраве на тях и семействата им и дисциплинирано и отговорно поведение по време на ловните излети, за да можем да приключим сезона без произшествия.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)