Новоизлюпен земеделец от еленското село Вързилковци отглежда домати гиганти

Велико Търново Лайф

06-08-2020, 15:45

Снимка:

община Елена

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Докато повечето земеделци в Еленския балкан това лято се оплакват от слаба доматена реколта, Кирчо Стойнов от с. Вързилковци се похвали с домати гиганти. Засега най-големият е с тегло 1.200 кг, но е възможно някой друг екземпляр да надмине рекордьора.

Производителят няма обяснение за подобен добив, тъй като за първа година, както казва той „станал селянин“. Новоизлюпеният 70-годишен земеделец има биография, достойна за роман. Преди прехода, че и след него е недолюбван от властите. Близо 24 години живее и работи в Дубай, където все още е любовта на живота му – четвъртата съпруга, очарователна и доста по-млада от него. От всички бракове има само синове – девет на брой, които пък го дариха с внуци, че и с правнуци. От пет години е веган, започва деня с коремни преси, живее здравословно и със самочувствието на 33-годишен.

За човек, обиколил почти целия свят, любопитно е защо избира за пристан малкото еленско селце Вързилковци, където преди пет години си купува къща. „Баща ми казваше: хора на тази земя много, човеците са малко. Аз живея тук сред човеци, в хармония със себе си и природата и се събуждам с песента на птиците. Това ми стига да се чувствам щастлив“.

В двора на селската си къща Кирчо Стойнов е разположил оранжерията, където растат доматите гиганти, има и бостан от 2.5 дка с тикви. Разсада за доматите купил от пазара в Г. Оряховица, но уточнява, че производителят му бил от Поликраище. Стопанинът от Вързилковци не пръска растенията, не ги тори, тъй като държи на техните екокачества. Негова слабост са цветята – 93 саксии е подредил край къщата и в двора и се грижи за тях с голяма любов.

 Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"