Избрани Новини

За изминалата седмица потвърдените случаи с Covid-19 в Благоевградско са 189

В лечебните заведения в областта в момента са 144 лица

„За изминалата седмица потвърдените случаи с Covid-19 в Благоевградска област са 189. От тях хоспитализирани са 53 лица, в домашна изолация са 136. След 14-дневен срок ще бъдат изследвани още веднъж, за да се разбере дали са изчистени от вируса или не. Броят на хоспитализираните 53 лица е само за изтеклата седмица, но в болница продължават да се лекуват и от предходните, така че в лечебните заведения от областта в момента са 144 лица. На някои от тях състоянието е средно тежко, но важното е, че се повлияват от самото лечение. През седмицата има и двама починали. Трима са в интензивния сектор на благоевградската болница, но са в сравнително добро общо състояние. Излекуваните за целия период са 255“ – обобщи в интервю за Радио Благоевград д-р Веселка Мончева, директор Дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция. Тя уточни, че само за седмица са инфектирани 5-ма лекари – общопрактикуващи и специалисти, както и  медицински сестри и шофьори в ЦСМП от цялата област. Няма болни деца.
Д-р Мончева отново подчерта, че в РЗИ-Благоевград се предоставят направления за PCR изследване само на здравноосигурени лица със симптоми. „Ако граждани са контактни на болни, да измерват телесната си температура в продължение на 14 дни. При поява на симптоми – гърлобол, кашлица, температура, те ще получат направление за изследване от нас, стига да са здравноосигурени. Направленията се предоставят и на родител за дете със симптоматика, както и за възрастни хора, но само с лична карта“.
Здравният експерт направи и важно уточнение: „Съгласно заповед, по която работим, е указано, че болно лице, което два пъти се изследва на края на неговото лечение и двата резултата  от PCR-а са отрицателни, тогава лицето се изписва, без да бъде под карантина 14 дни в дома си и може да отиде на работа“.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов