Избрани Новини

Кредити за над 500 000 лева получиха пчеларите по НПП

Финансиране получават 125 бенефициенти, които ще реализират проектите си чрез кредит

Държавен фонд „Земеделие“ одобри всички подадени заявления за кредити от кандидатите с одобрени проекти по Националната програма по пчеларство (НПП). Финансиране получават 125 бенефициенти, които ще реализират проектите си чрез кредит. Отпуснатите средства са в размер на 523 000 лева.

Възможността за кредитиране позволява на пчеларите да получат предварително финансов ресурс за реализиране на одобрените им проекти по мерки А, Б, В и Д от Програмата – за закупуване на нови кошери, отводки, пчелни майки, ветеринарно-медицински препарати, както и за закупуване на пчеларско оборудване и прикачен инвентар за подвижно пчеларство.

Схемата допринася за значително увеличение в усвояването на средствата по Национална програма по пчеларство (НПП) за периода 2020-2022 г. Максималният размер на отпусканите средства е до 95% от размера на полагащата се безвъзмездна финансова помощ. За първи път през настоящата година отпадна еднократната такса за обработка и управление, която беше 0,5 % от размера на кредита. Погасяването на заема се осъществява чрез прихващане на полагащата се субсидия по Програмата.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)