Избрани Новини

Разлог отбеляза 117 години от Илинденско-Преображенското въстание

На паметника на Предел поднесоха венци и цветя

Навършват се 117 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание. То е не просто драматично, то е едно пулсиращо историческо събитие, защото остава не само в паметта, а по един или друг начин влияе в настоящето.

В знак на признателност и почит на паметника на Илинденци в местността „Предел“, който е пантеон на паметта на поколенията местни хора, които помнят делото за освобождението на този край, венци и цветя поднесоха инж.Красимир Герчев, кмет на Община Разлог, председателят на Общинския съвет д-р Мария Копанарова, Атанас Стоянов – кмет на Община Сандански, както и евродепутатът Ангел Джамбазки. За да почетат паметта на загиналите участие взеха и фолклорната група „Разложки мераци“ и духовият оркестър към Народно читалище - Разлог "15 септември 1903-1909 г." Пред разветите знамена и паметника за кратко слово застана евродепутатът Ангел Джамбазки, който свърза годишнината от въстанието днес, като напомни за огромната жертвоготовност на участниците в него.

„И нашият Разложки край плати своя данък за свободата в огъня на Илинденско-Преображенското-Кръстовденското въстание, както трябва да го наричаме. Защото и тук имаме над 200 убити, изгарят селата Кремен, Обидим и Белица, изгарят християнските квартали в единствения град Мехомия. Прекланяме се пред духовната сила и саможертва на героите за национално освобождение! Поклон пред тяхната решителност и героизъм!“ - изрече в словото си кметът на Община Разлог инж.Герчев.Топ Новини

Снимка на Деня

Прогноза за времето в Плевен и областта - 5 май