Доц.Кунчев: Вече 50% от постъпилите в болница са хора под 50 години

Рисковата група продължава да е същата - над 65 години и със придружаващи заболявания

Последните няколко седмици има подмладяване на заразените с COVID-19 у нас, рисковата група продължава да е същата - над 65 години и със придружаващи заболявания. Това каза пред БТВ главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев.
„50 на 100 от новоизлезлите положителни и влизащи в болница са под 65 години. Все по-често срещаме случаи, не всички са тежки, със сериозна клиника на хора без придружаващи заболявания“, каза още Кунчев.
Той поясни, че се задържаме на 5% положителни проби. Кунчев добави, че почти доближаваме до критичната граница на хоспитализирани, сега са 699.
„Стигнем ли 1000, ще затрудни системата, на отделни места, не навсякъде, все пак системата се справя, ако се запълни и резервът, ще създаде проблем това“, каза Кунчев.
"Не мисля, че ще се върнат мерките през есента, би могло да се говори, ако има драстичен скок и системата не може да поеме болните", добави Кунчев.
Той бе категоричен, че не е вярно, че хора с коронавирус умират от придружаващи заболявания, а не от COVID-19.
Има наблюдения в „Пирогов“ и Александровска, изводът е, че огромна част умират от усложненията на коронавируса, а не от придружаващи заболявания. Освен това английско проучване показва, че 92%, от хората, които влизат с COVID-19, умират от него”, обясни главният държавен здравен инспектор. Кунчев каза и че се повишава заразяването в офисите.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"