Избрани Новини

Скалната църква "Свети Пантелеймон” край Петрич отбеляза храмовия си празник

Това е единствената скална църква в региона

„Свети Пантелеймон“ е единствената скална църква в Община Петрич, част от Неврокопската епархия. Намира се близо до село Генерал Тодоров. Самата скална църква се намира на източния склон на кратера на угасналият вулкан Кожух. За да достигнете до това съкрално място, може да мините по пътека, започваща от ЖП гарата на село Генерал Тодоров или по сравнително хубав полски път, започващ от църквата „Св. Атанасий“ над селото. Постепенно пътят, проходим и за автомобили, се стеснява и става живописна пътека, от която се открива невероятна гледка към околността.
Църквата е издълбана в скала над река Струма. На олтарната ниша има античен релеф на Асклепий, даващ основание на археолозите да смятат, че на мястото е имало антично светилище на Асклепий.
Няколко оцелели скални килии свидетелстват, че през средновековието на това място е съществувало значително монашеско братство. За една от тях има предание, че е подслонила Св.Йоан Рилски преди заселването му в Рила. Всяка година на 27 юли вярващи християни от цяла Югозападна България се събират край църквата за нейния храмов празник.
Преди няколко години по инициатива на вярващи е извършен ремонт на пространството пред скалната църква „Свети Панталеймон”, укрепен е навесът, монтирани са нови метални ограждения. В основата на това дело е Румен Пачов, който години наред влага усилия и средства, за да е днес запазено това сакрално място над река Струма.
/Източник: dobrotoliubie.com/



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов