Бивш клисар в с.Беласица е предаден на съд за кражба на пари

Допреди няколко години работел като клисар в православния храм "Св.Пророк Илия“

Районна прокуратура – Петрич е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Т.А., привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление по чл. 195, ал. 1, вр. чл. 194, ал. 1 от НК.
Шестдесет и осем годишният А. допреди няколко години работел като клисар в православен храм „Св.Пророк Илия“ в с.Беласица. Пенсионерът живеел в къща, намираща се в съседство с църквата. След напускане на службата мъжът не върнал единия от ключовете от входната врата на храма.
В края на деня на 1.12.2019 г., свещеникът Б.М. констатирал, че в чекмеджето на дървения шкаф в църквата били оставени двеста лева – приход от продажба на свещи и дарения. Той заключил входната врата и напуснал.
В късните часове същия ден свещенослужителят включил приложението на мобилния си телефон, което използвал за видеонаблюдение на храма. В сградата имало шест камери, монтирани на различни места, включително и на входа. Б.М. видял човек с качулка на главата да се качва по стълбите към черквата. Учуден от толкова късен посетител в православния храм, свещеникът веднага отишъл да провери на място. Не намерил никого – нито в църквата, нито около нея. Уверил се, че входната врата е заключена.
При повторно преглеждане на видеозаписа му направило впечатление, че въпросното лице отключило вратата, за да влезе в храма и на излизане я заключило. Б.М. проверил чекмеджето, в което се съхранявали парите, и установил липсата им. Свещеникът веднага подал сигнал на телефон за спешни повиквания 112.
По случая е започнало досъдебно производство, като в резултат на проведените действия по разследването авторът на престъпното деяние е бил разкрит – бившият клисар Т.А.
Подсъдимият е признал на полицаите, че влизал в храма и посочил мястото, където укрил ключа – бивш комплекс „Рай“. Пред разследващия орган той е отрекъл да е взимал пари оттам и твърдял, че посетил църквата, за да се помоли.
Предстои делото да продължи в съда.