Определиха диабета за най-смъртоносен при заразяване с коронавирус

Диабетиците, заразени с коронавирус, се нуждаят от хоспитализация шест пъти по-често

Лекарите определиха диабета като заболяването, което увеличава риска от смърт при заразяване с коронавируса. Според изданието "Medical Xpress", което се позовава на американските центрове за контрол и превенция на заболяванията, диабетът може да увеличи 12 пъти този риск, информира Tribune.bg.
Отбелязва се, че диабетиците, заразени с коронавирус, се нуждаят от хоспитализация шест пъти по-често и прекарват болестта много по-тежко. Според портала, обработващ статистически данни от САЩ от началото на пандемията, диабетът е на второ място по тежест на усложненията при COVID-19 след сърдечно-съдовите заболявания.
Ученият от Калифорнийския университет в Сан Франциско Пракаш Дидваня припомни, че диабетът се характеризира с редица усложнения, включително бъбречни заболявания, инсулт, инфаркт на миокарда, нарушена инервация на крайниците, водеща до ампутация и зрителни увреждания. Изследователят смята, че най-сериозното усложнение, причинено от диабет е намаляването на ефективността на имунната система.
От своя страна д-р Джошуа Джоузеф от катедрата по ендокринология, диабет и метаболизъм в Медицински център на университета в Охайо напомня, че пациентите с високи нива на кръвна захар имат много по-голяма необходимост да бъдат в постоянен контакт със своите лекари и социални работници в условията на пандемията от COVID-19.Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия