Избрани Новини

Започва фолклорният фестивал "Пауталия" в Кюстендил

Конкурсът се организира от Общината и читалище "Братство 1869"

Четиринадесетия международен фолклорен конкурс „Пауталия” – 2020 ще се проведе на 25 и 26 юни в Кюстендил. Неговият старт ще бъде даден в 10:30 часа днес в Голямата зала на читалище „Братство 1869“.
Организатори на събитието са община Кюстендил и читалище „Братство 1869”, със съдействието на Министерството на културата и читалище „Пробуда 1961”. Международният музикален форум се провежда под патронажа на кмета на община Кюстендил Петър Паунов.
През годините конкурсът се утвърди като форум, който дава поле за изява на фолклорни състави и изпълнители от страната и чужбина, които да покажат богатството на своя фолклор. Целта му е да съхрани и популяризира българското народно творчество и да покаже неговото достойно място сред другите народи.
Конкурсът е включен в Културния календар на Министерството на културата. Класираните на първо, второ и трето място индивидуални изпълнители по народно пеене от първа и втора възрастови групи ще получат целева финансова подкрепа и стипендии по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от Министерството на културата.
Тази година в конкурса ще вземат участие само индивидуални изпълнители по народно пеене в три възрастови групи - до седми клас; до единадесети клас; до 30 г. Участници от чужбина не се допускат.
Организаторите се подготвят музикалното събитие да протече при спазване на всички епидемиологични изисквания на Министерство на здравеопазването.
В журито на конкурса са поканени едни от най-утвърдените имена в областта на народната музика като: доц. д-р Георги Петков, певицата Олга Борисова, Димана Боянова, Цветелина Вельовска, Стойка Германова и др.
Програмата на конкурса можете да видите тук - https://bratstvokn.org/images/docs/2020/pautalia_20.pdf
3



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)