Осъдиха Тайфи Мекльов, разпространил опасна спиртна напитка

Тя довела до смъртта на четирима мъже в Якоруда

Подсъдимият Тайфи Мекльов беше предаден на съд с обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Благоевград за престъпление по чл. 350, ал. 3, вр. ал. 1 НК.
Той беше привлечен към наказателна отговорност за това, че през декември 2015 г. в Якоруда  през непродължителни периоди от време пуснал в обръщение спиртни питиета, предназначени за общо ползване, в които попаднали опасни за здравето вещества – метилов алкохол. От престъпните действия на Мекльов последвала смъртта на шестима мъже. На други осем лица, консумирали от разпространената от подсъдимия спиртна напитка, били причинени различни по степен телесни повреди. Пострадалите имали оплаквания от главоболие, болки, гадене, повишено кръвно налягане, притъмняване пред очите, смущение в зрението, както и изпадане в състояние на кома.
В хода на наказателното производство било установено, че продаваната и подаряваната от подсъдимия ракия съдържала водноалкохолни смеси с метилов алкохол, не съдържащи етанол. Метиловият алкохол бил изготвен в нарушение на Закона за виното и спиртните напитки чрез използване на синтетичен спирт.
Съдът е признал Мекльов за виновен за престъпление, извършено от него по непредпазливост - по чл. 351, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 350, ал. 3, вр. ал. 1 НК и му е наложил наказание „лишаване от свобода“ за срок от пет години при първоначален общ режим на изтърпяване. Той е осъден да заплати на шестнадесет граждански ищци, като обезщетение за претърпените от тях неимуществени вреди от извършеното престъпление, сумата в общ размер от 1 190 000 лева, ведно със законната лихва върху нея до окончателното й плащане.
Съдът го е оправдал за смъртта на други двама мъже, консумирали спиртното питие, съдържащо метилов алкохол. Единият го закупил в лавка в Якоруда, а другият го придобил по неустановен начин.
Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Софийския апелативен съд.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"