Избрани Новини

Изложбата "Васил Левски - Апостолът на българската свобода” показват в РИМ - Благоевград

Тя е посветена на всепризнатия водач на българското националноосвободително движение

На 18 юли се навършват 183 години от рождението на Васил Левски. По този повод тази седмица РИМ - Благоевград показва изложбата „Васил Левски – Апостолът на българската свобода”. Тя е посветена на всепризнатия водач на българското националноосвободително движение, идеолог и основоположник на Вътрешната революционна организация, която поставя революционната мисъл и дело на ново, по-високо стъпало в освободителните борби.
Анализирал положението на Балканите и международната обстановка, Левски стига до убеждението, че революционната борба трябва да разчита на собствените сили, че революционната дейност трябва да се развива вътре в поробената страна, че трябва да се създаде тайна вътрешна организация, която да бъде главна действаща сила. Като форма на управление на свободна България Левски вижда републиката.
Изложбата представлява фотодокументално проследяване на жизнения път и революционната дейност на Карловеца. Показани са родният град и домът на Апостола, заедно с майка му и брат му. Важно място в изложбата е отредено на революционното му израстване като участник в двете легии на Раковски и знаменосец в четата на Панайот Хитов. Особено значение има учредяването на БРЦК в Букурещ с председател Любен Каравелов и утвърждаването на Вътрешната революционна организация със създадените комитети по места. Представени са някои съратници на Левски – Ангел Кънчев, непосредствен помощник, ловешките дейци Марин Поплуканов и Иван Драсов. Изложбата завършва със залавянето на Левски в с.Къкрина, представянето му пред турския съд и обесването на Апостола на българската свобода.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов