Татяна Сърбинска e предложена за орден "Св.Св. Кирил и Методий“ огърлие

Предложението е за особено значимите й заслуги в областта на културата

Министерският съвет предложи на президента на Република България да издаде указ за награждаването на Татяна Сърбинска с орден „Св.Св. Кирил и Методий“ огърлие за особено значимите й заслуги в областта на културата. Предложението е на Министерството на културата.
Татяна Сърбинска е дългогодишна солистка на Фолклорен ансамбъл „Пирин“ - Благоевград. Емблематична е нейната песен „Катерино моме“, която остава незабравима и до днес. Години наред тя е сред най-известните солистки на ансамбъла, с който се изявява в зали като Ла Скала, Ковънт Гардън, Карнеги Хол, Кенеди център и др. Трудовият й път продължава в Благоевград, където работи като директор на школа по изкуства, а също така е и преподавател в ЮЗУ „Неофит Рилски“. Успоредно с това продължава и концертната си дейност. През 1991 г. Сърбинска заминава за САЩ, където се установява да живее. Поканена е да стане преподавател по българска музика. Изнася множество концерти в Бостън, Ню Йорк, Чикаго, Пенсилвания, Колорадо, Калифорния. Вашингтон и др.
Репертоарът, с който се представя, включва народни песни от различни краища на България, стари градски песни, госпъл и други музикални произведения. През 2004 г. авторитетната медия „Voice of America“ я нарича „български славей, който учи американците да пеят“. През 1992 г. в Бостън, САЩ, Татяна Сърбинска сформира първата си мъжка певческа група, която е наречена „Зорница“. Съставена е само от мъже по модел на т.нар. Мацурева група от Банско. Същата година поставя основите и на частно училище за балкански и български фолклор. През 1993 г. е поканена за преподавател в Бостънската консерватория, където преподава източноевропейски фолклор. През 2001 г. във Вашингтон сформира Ансамбъл „Орфей“, както и групата „Славея“. Преподава балкански фолклор в Мерилендския университет.
През 2004 г. Татяна Сърбинска е наградена с престижната награда „Уоми - Вашингтон“ Wammy (Washington Area Music Award), която й е присъдена за световен музикален вокалист на 2004 г. През 2014 г. е удостоена със званието „Почетен гражданин на Благоевград“, а през 2016 г. получава и почетния знак на президента на Република България.
Връчването на държавната награда, орден „Св.Св. Кирил и Методий ” огърлие на Татяна Сърбинска е израз на висока чест и уважение за особено значимите й заслуги в областта на културата.Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия