Избрани Новини

Как точат НОИ: Бармани на село с 3 бона заплата

Благоевград се оказва рекордьор по най-много безработни със стаж в чужбина

Бармани в благоевградско село са назначавани на космически заплати, за да получат най-високото обезщетение за безработица, след като бъдат съкратени. Схемата за измама е разказана в последния брой на информационния бюлетин на НОИ, информира в."Български новини".
Барманите и управителите на един и същ селски бар са осигурявани за кратко, но за сметка на това на максимален осигурителен доход, който сега е 3 000 лв., а през лятото на 2018 г. е бил 2 600 лв.
Именно тогава лъсва порочната практика.
Връщайки се от чужбина, тарикатите започват работа у нас. По закон при вземането на обезщетения за безработни се гледа стажа 24 месеца назад. Когато обаче има такъв в чужбина, при определянето на размера на обезщетението се взима дохода, върху който хората са се осигурявали последно. Така за 10 дни работа на 2 600 лв. барманите са щели да получат пари като безработни, изчислени на базата на тази заплата. Схемата е разкрита, защото оборотът на фирмата в селото е нищожен. От Фонд „Безработица“ са пробвали да източат пари и наши гурбетчии в Гърция.
През 2019 г. и 2020 г. са получени общо близо 150 писма от компетентната гръцка институция, с които тя уведомява, че лицата не са упражнявали трудова дейност и наемането им в южната ни съседка е било нереално и виртуално, съобщиха от НОИ. Чрез фалшиви документи тарикатите са пробвали да вземат по-високи обезщетения.
Именно Благоевград се оказва рекордьор по най-много безработни със стаж в чужбина. Със своите 1753 човека с право на обезщетения по този вид ПОБ той обхваща близо 25% от всички правоимащи на обезщетение по европейски регламенти.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)