Избрани Новини

Томислав Дончев: Президентът поиска цялата власт

Животът

11-07-2020, 17:02

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Управляващите няма да искат предсрочното отстраняване на държавния глава

Президентът поиска цялата власт. Това каза от името на министрите вицепремиерът Томислав Дончев в отговор на президента Румен Радев, който поиска оставката на кабинета. „Очакванията на Радев са да му отговорим огледално, ние няма да го направим“, подчерта Томислав Дончев. И даде да се разбере, че управляващите няма да искат предсрочното отстраняване на държавния глава, а му пожелават да си доизкара мандата.
„Благодаря на всички, които протестират, без да нарушават обществения ред. Благодаря и на полицаите. Вероятно очаквате след включването на президента Румен Радев огледална реакция. Не няма да има огледална реакция, няма да кажа, че правителството иска оставката му. Това би ни вкарало в още по-тежка институционална криза", това каза вицепремиерът Томислав Дончев на извънреден брифинг заедно с военния министър Красимир Каракачанов и социалния министър Деница Сачева в Министерския съвет. 
"Правителството се превърна в мафия, когато прокуратурата повдигна обвинение на съветниците на президента", каза още Дончев и допълни, че Радев е поискал цялата власт сега и безконтролно.
"Ако някой иска цялата власт сега, нека да обясни защо", призова Дончев и коментира, че има точка, от която връщане назад няма. „Ние имаме една държава, нямаме алтернативна България. Затова да я пазим. Правителството не е на Борисов, президентството не е на Румен Радев, полицията не е на Младен Маринов. Те са на българския народ.“ – подчерта вицепремиерът Дончев.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов също призова протестиращите за спазват законите и да не провокират полицаите. „Когато имаме проблем, търсим помощ от полицията, не ходим в президентството. Това е същата тази полиция, която намали с 40% битовата престъпност тази година. Аз виждах от кабинета си на 4-тия етаж, как провокациите срещу полицаите бяха осъществени от членове на футболни агитки. На наш симпатизант са му звънили от охранителна фирма и са му предложили 50 лв., за да се включи в протеста. Така че не мога да кажа кой организира протестите.“ – допълни Каракачанов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов