Избрани Новини

България е една от най-активните държави в системата за бърз обмен на информация за опасни стоки

Най-опасни са детските играчки, автомобилите и стоките за отглеждането на децата

На общоевропейско ниво най-опасните стоки са детските играчки, автомобилите и стоките за отглеждането на децата. За България детските дрехи са най-срещаният продукт с риск, следвани от стоки за отглеждането на децата и електроуреди (спомагателни уреди за консумация на енергия). Това заяви по повод резултатите от последния дoĸлaд нa Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия (ЕК), бaзиpaн нa peгиcтрaциитe в системата за бърз обмен на информация за опасни стоки в Европейския съюз (ЕС) Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП) по Блумбърг тв България.
"Системата повишава своята ефективност, като от 2015 г. досега активностите на държави членки за откриване на такива стоки са се увеличи с около 65 процента по думите на европейстия комисар за потребителска защита" добави председателят.
България е на 12-о място на нотифицирани опасни стоки и на 3-о място в Европа по реакции за противодействие, стана ясно още от разговора.
"Голяма част от опасните стоки у нас са внос и затова КЗП запознава търговците и браншовите организации с изисквания за стандартите за група стоки, за да се противодейства на разпостранението на опасни стоки", отбеляза Маргаритов.
Той коментира и темата за потребителското поведение по време на криза.
"Потреблението намаля значително, хората ограничиха и разходите си".
В началото на извънредната обстановка сигнали до КЗП е имало заради липсата на маски и дезинфектанти, в последно време по-често се подават жалби заради отпаднали почивки.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов