Избрани Новини

В Гоце Делчев работят по проект "Нашият общ път към съвместното бъдеще“

Фокусът му е върху развитието и насърчаването на трансграничното сътрудничество

В Гоце Делчев се проведе откриваща конференция по проект „Нашият общ път към съвместното бъдеще“. Организатор на събитието бе Община Гоце Делчев, която е партньор в проекта. На състоялата се конференция бяха представени целите, най-важните дейности и очакваните резултати от реализирането им.
Проектът е финансиран от Програма за трансгранично сътрудничество INTERREG – IPA CBC България – Северна Македония и фокусът му е върху развитието и насърчаването на трансграничното сътрудничество в областта на културата, фестивални и творчески възможности за обмени между публичните институции и други заинтересовани страни в туристическия сектор, чрез организиране на събития по проекта, трансфер на знания и опит, организиране на тематични ученически посещения, разработване на различни ICT приложения и разработване на 3D видео.
Една от основните цели е да се създадат подходящи условия за развитие на подрастващото поколение чрез подобряване на съществуващата материалната база и осигуряване на възможност за насърчаване на младежките дейности и обмен.
Ето защо се предвижда реконструкция и преустройство на съществуващ общински детски лагер в с.Попови ливади в информационно-посетителски център с необходимата съпътстваща инфраструктура, предназначена за продължителен престой на ученици и подрастващи по време на организирани събития, провеждане на зелени училища и съвместни тематични инициативи – семинари, обучения, художествени изяви и др. между училищата, в зоната на активно трансгранично сътрудничество с пограничните общини между България и Северна Македония.
Други предвидени дейности са организиране на публични мероприятия за устойчиво използване на културните ресурси на двата региона за развитие на туризма – семинари, обучения, пресконференции; разработване на дигитални промоционални материали чрез използване на 3D технологията и мобилно приложение за идентифициране на туристическите места в областта на културата в двата региона и съвместно участие на партньорите в ежегодни културни събития от двете страни на границата.
Водещ бенефициент на проекта е Центърът за развитие на Източния плански регион в Щип.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)