Съдят майка, не полагала грижи за детето си

Синът й имал проблемно поведение, не посещавал редовно училище

Районна прокуратура – Благоевград е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу А.Т. (на 41 години) за извършено от нея престъпление по чл. 182, ал. 1 от НК.
Обвиняемата живее в приземна постройка в ромския квартал в Благоевград, обзаведена с вещи от първа необходимост. Жената има пет деца, регистрирана е като самотен родител. Полага грижи за двама от синовете си, като другите двама са настанени в семейство на роднини в с.Микрево. А.Т. е трайно безработна, получава месечна социална помощ и такава за отопление.
Видно от изготвените социални доклади, родителският контрол от страна на обвиняемата по отношение на малолетния й син - Ц.Т. бил занижен. Детето имало проблемно поведение, не посещавало редовно училище. С безотговорно си поведение тя поставила в риск цялостното развитие на момчето. То се водило на отчет в Детска педагогическа стая за извършени противообществени прояви, били му налагани множество и различни възпитателни мерки. Синът й бил регистриран като извършител на три грабежа, тринадесет кражби и две деяния за унищожаване на чужди вещи. Детето било отглеждано както в специализирана институция, кризисен център, така и в семейството си. Системно момчето било оставяно в безпризорно състояние и установявано от полицейските служители, при което му била предоставяна закрила.
Няколкократните осъждания на А.Т. за неполагане на грижи за децата си, както и положените от страна на социалните служби усилия - беседи, срещи и консултации, не дали резултат. Тя продължила да оставя малолетния си син без надзор, който скитал на обществени места без родител, употребявал алкохол и наркотични вещества и бил въвлечен в извършване на престъпление.
В късните часове на 24.05.2019 г. А.Т., заедно с приятели, посетил ресторант „Русалка“ в  Благоевград, където се провеждал абитуриентски бал. Там изпил няколко чаши с уиски и ракия, а впоследствие, под моста над река Бистрица, пушил цигара с марихуана. Пред дискотека „The Face“ момчето се почувствало лошо и припаднало. Бил подаден сигнал на телефон за спешни повиквания 112, като пристигналите на място полицейски служители и медици констатирали, че Ц.Т. е неконтактен. Незабавно детето било транспортирано до болнично заведение, където здравословното му състояние било стабилизирано.
Около 5 ч. сутринта на 29.07.2019 г. малолетният син на обвиняемата А.Т. за пореден път бил оставен от нея без надзор. Момчето било навън, като на ул.„Никола Вапцаров“ в града счупило стъкло на паркиран лек автомобил, проникнало в него и взело от него различни вещи на обща стойност 160 лева.
Пряка последица от поведението на майката – обвиняемата А.Т., заключаващото се в неизпълнение на родителските си задължения, е създалата се опасност за физическо, душевно и морално развитие на малолетния й син – Ц.Т.
Предстои поредното наказателно производство срещу жената да продължи в съда.