Избрани Новини

Български екип е много близко до откриване на лекарство срещу коронавируса

Изпитването на лекарствения продукт се провежда в 9 болници у нас

Български екип е много близко до откриване на лекарство срещу коронавируса, каза министър Ананиев. Директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата маг. фарм. Богдан Кирилов заяви, че през май у нас е стартирало клинично изпитване с лекарствен продукт "Ивермектин". Екипът, възложителят и компанията-производител са български. До момента са набрани 30 пациента. Изпитването се провежда в 9 болници у нас, предаде БНТ.

Повод за идеята е публикуване на данни през април от изследователи от Австралия, които са наблюдавали резултати. България е била първата държава в ЕС, която стартира клинично изпитване, каза Кирилов. След нас за започнали Испания, Бразилия, САЩ.

"Надяваме се, че в края на месеца ще имаме първични резултати от тази група 30 пациенти. Към края на юли, началото на август ще има и повече информация", допълни Кирилов.

На въпрос за заболелите медици, здравният министър Кирил Ананиев уточни, че в началото на появата на коронавируса заболеваемостта на медицински персонал у нас е бил по-голям.

Той беше категоричен, че центровете за спешна медицинска помощ са осигурени с всички необходими предпазни средства. Когато се отзоват на сигнал за пациент, за който има съмнение, че е заразен с коронавирус, те са задължени да са оборудвани, при други заболявания - не. Но винаги, когато се тръгва към съответно лице, тази информация е налична и се знае степента, в която дадения пациент е контактен на коронавирус.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)