Избрани Новини

Не носете пръстени и часовници при епидемията

Пръстените подсигуряват „защитено място за съществуването на бактериите“

Проучвания доказват, че хората, които носят пръстени, имат повече бактерии по ръцете от онези, които не носят – дори и да мият ръцете си редовно, информира в."Български новини".
Измиването на ръцете е съществен навик, за да предотвратим разпространението на коронавируса. Самите пръстените и часовниците, които носим обаче, също трябва да се дезинфектират.
През 2018 г. учени от Georgia State University изследват здравни работници, които носят пръстени на работа. Те стигат до заключението, че пръстените подсигуряват „защитено място за съществуването на бактериите“.
Дезинфекцията на ръцете е по-малко ефективна, когато носим пръстени. Проучване установява, че сестрите, които носят пръстени и използват дезинфектанти, са имали повече бактерии по ръцете от онези, които не са носили пръстени при същата спазвана хигиена. Ако си свалите пръстените или часовниците, за да измиете ръцете си и ги сложите обратно, това също може да увеличи броя на бактериите по ръцете.
„Ако пръстените са заразени и ги сложите обратно, след като сте измили ръцете си, значи отново сте се заразили“ казва Луси Уилсън, професор в University of Maryland Baltimore County, за HuffPost.
„Ако не дезинфектирате пръстените си, не трябва да ги сваляте и слагате обратно.“
Ако не искате да се разделите с пръстените си? Тогава историкът и специалист по бижута Елизабет Дойл съветва да миете пръстените с топла вода и сапун, за да ги почистите, без да ги разваляте – което може да се случи, ако използвате дезинфектант.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов