Екоминистърът: Не трябва да има булдозер в Рила

Всички възможни санкции ще бъдат приложени, заяви министър Димитров

Екоминистърът е категоричен, че булдозер няма място на Рилските езера. „Не трябва да има булдозер в Рила, всички възможни санкции ще бъдат приложени“, ангажира се министърът на околната среда и водите Емил Димитров по време на брифинг в парламента. По указания на премиера проектът в Рила е спрян, информира tribune.bg.
„В понеделник ще има проверка от ОП „Околна среда" на целия проект", допълни Димитров. Според него мястото е предвидено да се направи база на планинските спасители.
„Не ми се мисли, ако не започне тази база, за да спасим хората, които закъсват. На всеки може да му прилошее", посочи екоминистърът. Той коментира и проблемите с отпадъците в Червен бряг и Върбица.
„В случая в Червен бряг ние виждаме дейности, извършени преди три-четири години. Днес продължават там. Много им е трудно на Прокуратурата. По цял ден седят, мерят, заснемат. Около 60-70 тона, може и повече да излезе. Колко такива сметища има в страната?“, попита риторично министърът. Той се опита да пресметне колко пари ще струва на държавата да унищожи отпадъците.
„Много е хубаво някой да прави бизнес, а после държавата да му чисти отпадъците, и то на много висока цена. Това нормален бизнес ли е - цялото общество да понася негативите на това, че някой е решил на по-евтино да го закопае някъде“, възмутен е Емил Димитров. Той напомни, че сметището, разровено вчера, е открито отдавна. Министърът припомни какви усилия през годините е положила държавата, за да закрие малките депа за отпадъци, които съществуваха във всички населени места.
„Ние бяхме в наказателна процедура. Дадохме пари, за да ги рекултивираме. Направиха се регионални, големи депа, които да обобщават на няколко селищни системи отпадъците. Съответно там имаше възможност да изкарат тези депа по една-две-три клетки. Изведнъж забелязваме, че на 5-ата, 6-ата година те са пълни. Някои идва, изхвърля отпадъци повече, отколкото е планирано и депото - пълно", посочи министър Димитров. Според него много от кметовете са възприели друга практика.
„Ако си направят собствено депо някъде, рано или късно се разбира и те със собствени средства трябва да го скрият. Затова правят депото в земя, която е държавна - горски фонд. Ето случая в "Натура", което е престъпление", посочи Димитров. Като резултата от всичко това, обаче, се налага държавата да чисти депото на съответния кмет, което той предвидливо е направил, за да не го чисти той.
„Докога трябва да продължава това нещо. Имаме 474 обекта за чиста околна среда. Имаме ТЕЦ-ове, ВЕЦ-ове, имаме граници, които трябва да наблюдаваме. Имаме отпадъци, които постоянно вървят из страната, имаме нелегални сметища, легални сметища. Заедно с прокуратурата установихме около 470, сега с тях се занимаваме, непрекъснато излизат нови", недоумява Димитров. Той вижда решението в наложителни законови промени.
Министър Емил Димитров декларира пред медиите, че иска да работи с академичната общност - БАН и научните институти, по Закона за биологичното разнообразие, но отхвърли възможността да се занимава с политика при търсенето на консенсус по темата.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен