Избрани Новини

Експерт: Има пари за лечение с COVID-19 у нас, проблемът е с кадрите

Над 300 здравни служители - лекари, медсестри и друг персонал са заразени, а някой трябва да ги смени

Не финансовият, а кадровият проблем е сериозният в системата на здравеопазването ни. Пари за лечение има, средствата в НЗОК ще стигнат, настоя в Сутрешния блок на БНТ д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ и член на Надзорния съвет на НЗОК.
"В системата има много празни легла, в началото в битката с COVID-19 печелихме време - оборудвахме болниците с апаратура, с легла, с лекарства. Въпросът е сега да не се препълват интензивните сектори. Кадрите са по-големият проблем, над 300 здравни служители - лекари, медсестри и друг персонал са заразени, а някой трябва да ги смени. Трябва тези хора да бъдат стимулирани, тези 1000 лева трябваше да бъдат раздавани на повече хора, защото се оказа, че голяма част от заразените медици са прихванали вируса при контакта им с пациентите", отбеляза той.
Д-р Кокалов обяви, че Касата няма специфична пътека за лечението на коронавируса, а такава за белодробни заболявания - пневмонии.
"Поради тази причина, когато не е усложнена ситуацията с даден пациент, тя върви по тази пътека, която е в рамките на 600 лева, но когато се усложни и се докаже, че е било необходимо и други мерки, се дават още пари. Парите на касата за всяка една пътека не стигат. Болните от COVID-19 в една част са болни и от други съпътстващи заболявания, но за да може да се обхванат всички заболявания, с които те влизат - диабет, сърдечно-съдови и др., няма как да му спрете лекарствата. Това значи, че вие харчите повече и оттам идва всъщност харченето - не при специфичното лечение, а по-скоро симптоматичното, което е за съпътстващи заболявания", пресметна експертът.
По думите му нямат право лечебните заведения да искат PCR тестове на всеки, който влиза за лечение в болница.
"Знам, че има такива сигнали, затова смятам, че не е необходимо това да се прави. Разбира се, ако има данни за възпалителен процес и данни за COVID-19, тогава да се прави такъв тест и той да се заплаща от касата, защото повсеместно не може на всеки", настоя Кокалов.
Той отчете, че в НЗОК са постъпвали сигнали за нарушения при разходването на средства за лечението на коронавируса.
"Няма как да се контролира всеки лекар, да се спазват правилата. Периодически, при контрол от касата и от здравното министерство, се хващат някакви случаи, но не не смятам, че се източва касата", категоричен бе д-р Иван Кокалов.
Членът на Надзорния съвет на НЗОК не смята, че у нас има втора вълна на заразяване с коварната болест.
"Преди всичко този растеж се дължи на това, че хората се успокоиха и по-недисциплинирано се отнасят. Контролът по границите ни трябва да бъде засилен", настоя той и даде пример с работници от кланицата в Германия, които са се завърнали у нас.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)