Избрани Новини

Започва Петровият пост

Това е най-краткият пост в годината - до 29 юни

Днес е началото на Петровия пост. Той е най-краткият от постите през годината, само 13 дни - до 29 юни, когато Църквата празнува светите първовърховни апостоли Петър и Павел. Припомня страданията на първите християни. Той се наричат още "Апостолски", започва винаги от неделята след Петдесетница - Неделя на Всички светии, и завършва в деня преди двата най-големи апостолски празници - 29 юни, когато се честват първовърховните апостоли Петър и Павел, и 30 юни - Събор на светите дванадесет апостоли. Петровият пост не е толкова строг, колкото Великденският. Разрешава се риба, освен в сряда и петък, и на 24 юни - Рождество на свети Йоан Кръстител - Еньовден, 24 юни. Може да се пие вино.

Вече сме изживели радостните дни на Възкресението, припомнили сме си 40-те дни, в които възкръсналият Христос е сред Своите верни последователи, станали сме свидетели на Възнесението и слизането на Светия Дух. Според канона, погълнати от ежедневието през следващите дни, хората загубват смирението си, започват да се гневят, да се страхуват, става угрижени и притеснени. Затова им се дава Петровият пост - за спасение. Навремето са го наричали "Пост за Петдесетница". Казват му още "Апостолски".

„Разумният пост не изтощава, а носи лекота, съсредоточеност, трезвост, радост, чистота", казват отците. Препоръчват да се ходи на църква и миряните да участват в богослуженията.  



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов