Избрани Новини

Проф. Божидар Божинов: Брегът на Алепу трябваше да се укрепи

Почвата е прахова и брегът трябваше да се подпре, обясни той

Брегът на Алепу задължително трябваше да се укрепи, защото щеше да потъне близкия път, заяви за ABCnews.bg проф. Божидар Божинов, експерт по геозащита към Минно-геоложкия университет и “доктор хонорис кауза” на Университета по архитектура, строителство и геодезия. Извършен е естествен процес, защото става въпрос за функция между свлачище и ерозия. Почвата е прахова и брегът трябваше да се подпре, обясни той.
Според него по отношение на изграждането на хотел е въпрос на градоустройствено решение.
„Може да е като начин на строителство след укрепването на брега. Няма нищо лошо да има сграда освен укрепваща роля да има и допълнителни предназначения. Категорично не става въпрос за постройка на плажа, тя е на терен зад него. Този терен обаче е ерозирал и имаше безспорна нужда от укрепително съоръжение,“, коментира проф. Божинов. Той даде за пример, че подобни укрепвания и след това изграждането на хотели има и по други места по морето. Например в Златни пясъци, Свети Константин и Елена и „Парадайс бийч“ до Свети Влас. Същите методи използват и в Турция и Гърция.
Валентин Методиев, ABCnews.bg
Божидар Божинов е доктор на техническите науки и професор по геозащита към Минно-геоложкия университет. През декември 2019 г. е удостоен с титлата “доктор хонорис кауза” на УАСГ. Той е световноизвестен учен в областта на земната механика, геотехниката, подземното и геозащитното строителство. Автор и съавтор е на повечето български нормативни документи в геотехниката. Има над 150 научни публикации в България, Австрия, Германия и Япония.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)