Избрани Новини

Отвориха древните християнски катакомби в Кайро (Видео)

Александрийският патриарх Теодор посети катакомбите и ги благослови

Древните катакомби под мястото, където Христос е живял със Св.Богородица и св.Йосиф в продължение на три години, бяха отново отворени за посещения.
Преди време Александрийската патриаршия реши да обнови катакомбите и да създаде в тях място за духовни срещи, култура и история. Александрийският патриарх Теодор посети катакомбите и ги благослови, като освети и нов параклис, посветен на св. Фанурий, разположен в рамките на катакомбите.
„Днес се сбъдна една мечта“, каза патриархът по време на службата, като отбеляза, че след обновяването на ротондата „Свети Георги“ е време да се погрижим за катакомбите, които припомнят ужасната ера на гоненията в ранната християнска църква.
Катакомбите са разположени под ротондата, част от патриаршеския манастир „Св.Георги“, където според църковното предание свети Георги е загинал мъченически и където Светото семейство е прекарало три години с невръстния Христос при тяхното пребиваване в Египет.
„Тук, в новия параклис в катакомбите на св.Георги в Стария Кайро, Божествената литургия днес бе чута за първи път, доказваща вечната природа на манастира, като дава послание за любов и мир на всички народи“, каза още патриарх Теодор.  
Източник: dobrotolubie.com



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов