Благоевград отбеляза 144-та годишнина от смъртта на Христо Ботев

Венци и цветя бяха поставени на паметника му

Днес почитаме Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Община Благоевград организира тържествена церемония от 10,30 часа на пл.„Народни будители“. Присъстваха кметът инж.Румен Томов, заместник-кметовете д-р инж. Василиса Павлова, инж.Евгени Терзиев, Любен Милев, секретарят на община Благоевград Мария Стойнева, председателят на Общинския съвет Андон Тодоров, представители на политически партии, институции и граждани.

С кратко слово Атанаска Ковачева, гл.експерт направление „Култура“ към Община Благоевград,  припомни живота и делото на Христо Ботев, един от най-големите български поети, публицисти и революционери, дали живота си за освобождението на България. В знак на признателност бяха поднесени цветя и венци на паметника на Христо Ботев.

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България се чества всяка година в България в деня на смъртта на поета и революционер Христо Ботев. В продължение на 2 минути от 12.00 часа днес сирените в цялата страна с прекъснат вой оповестиха отдаването на всенародна почит към паметта на Ботев и на загиналите за свободата на България.