Избрани Новини

Цветя, тържествени слова и концерти на Празника на Благоевград (снимки)

Отбелязваме с празнична програма Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

Благоевград отбелязва с празнична програма Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.
Инж. Румен Томов, кмет на община Благоевград, поднесе букет на паметника на светите братя Кирил и Методий.
Тържественият ритуал по поднасяне на цветя продължи към един от основателите на мъжката и девическата българска гимназия в Солун - Кузман Шапкатев.
Националната хуманитарна гимназия има двоен повод за радост - патронен празник и навършването на 100 години от преместването й в Горна Джумая, днешен Благоевград, и 140 години от основаването й. Директорът на НХГ "Св.Св. Кирил и Методи'' Марин Митов изнесе тържествено слово и даде началото на отбелязването на светлия празник. Кметът Томов поднесе кошница с цветя на директора на гимназията, след като поздрави учители, ученици, зрелостници и всички, грижещи се за успеха на дълголетното училище: „Това са години, изпълнени с неуморен труд, съхраняване на традициите и предаване на знания и морални ценности на поколения. Нека светлината на празника Ви озари с вдъхновение, нови творчески успехи дръзновение!“

От 11:00 часа на площад „Македония“ тържествената програмата бе открита от представители на Детския парламент Димитър Борумов и Антон Велев. Те дадоха думата на кмета на община Благоевград за тържествено слово, с което поздрави всички граждани на Благоевград по повод Празника на града, учениците, учителите, всички представители на българското слово, култура и дух:

‚,Скъпи съграждани,

Днес е 24 май - Празник на българската просвета и култура и славянската писменост. Днес отбелязваме и Деня на Благоевград – наш, мил, роден, красив, любим, несравним. Няма друго кътче в България, което да е събрало толкова хубост в едно малко парче земя.
Нека отдадем почит на учителите, водещи децата ни към пътя на познанието, учениците,които са светлото бъдеще на страната, гражданите на нашия прекрасен Благоевград, на българите, носещи традициите и родината в себе си. Днес е нашият ден. Нека бъдем преносители на доброто, на славянската писменост, култура, творчество и духовност. Нека жаждата за знания никога не стихва, нека запазим дълголетната история и дръзновение, защото ние сме българи и нищо не може да го промени.“

На мероприятието присъстваха заместник-кметовете на община Благоевград д-р инж. Василиса Павлова, инж.Евгени Терзиев и Любен Милев, които се насладиха на празничната програма -  концерта на Биг Бенд Благоевград, Вокално студио ,,Фа Диез“, музикално училище „Presto“ и Ансамбъл ,,Пирин“.

Кулминацията в празничния ден ще бъде концертът на Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени - Иван Лечев, Мирослав Иванов, Веселин Веселинов, Стоян Янкулов-Стунджи. Участие ще вземат и Камерната опера, ELAN Duo, музикално училище“Presto“. Началото е в 18:30 ч. на площад „Македония“.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)