Проверяват напредъка при изграждането на тунел "Железница“ на АМ "Струма“ (снимки)

Проверката е на министър Петя Аврамова и председателят на УС на АПИ Георги Терзийски

Днес министърът на регионалното развитие и благоустройтвото Петя Аврамова и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски ще проверят напредъка при изграждането на тунел „Железница“ на автомагистрала „Струма“.
Проектът за строителството на тунел „Железница“ на АМ „Струма“ се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. Участъкът е с обща дължина 4,4 км и е разделен в 3 подучастъка, в това число тунелът и обслужващ път от двете страни на съоръжението.
„Железница“ ще е с дължина около 2 км, с две отделни тръби в посока и е най-дългият пътен тунел, изграждан досега у нас. Изпълнението на обекта, което започна през октомври м.г., напредва и днес строителите ще достигнат до прокопаването на първите 500 м в посока от Кулата към София. На обекта се работи денонощно, без почивен ден, едновременно в двете тръби и от двете страни на тунела. Съоръжението се изгражда по нов австрийски метод, като се прокопават около 1,5-2 м във всяка тръба и посока на денонощие и веднага след това се прави първичната облицовка на съоръжението с крепежни елементи, пръскан бетон и анкери.
Усилено се работи и на участъците от двете страни на тунела. Отсечката преди съоръжението, пътувайки от София към Кулата, е с дължина 720 м, а тази след него е 1,4 км. В тази отсечка ще бъде изградена аварийна връзка, която, при настъпване на непредвидена ситуация в тунела, ще може да отведе движението в посока София по път Е79.

Проверката на строително-монтажните работи ще започне в 11 ч. в близост до път I-1 /E79/, където ще е бъдещият тунел „Железница“. Пътувайки по Е-79 от Благоевград в посока Кулата, в близост до отбивката вляво при ресторант „При Миро“. След като се провери напредъкът при изграждането на тунела, ще се инспектират и отсечките от двете страни на съоръжението.